Måste bara få dela med mig av detta underbara kött, använder det minst 1 gång i veckan i mitt kök. Och härom dagen fick jag tag på en fin fin bit som jag testade följande på:

Tillaga högreven som en stek först, grilla sedan!!

Just tjockleken på skivorna är hela hemligeheten till tillagningen då den gör att vi i stora drag kan tillaga biffen som en stek och sedan grilla ytan för att få en jämn temperatur i den och sedan en härlig yta. Genom att tillaga köttet riktigt långsamt behålls nästan all vätska i det och hela biten kommer bli homogent tillagad, grillningen på slutet är bara till för att få rätt yta, den ska gå snabbt på väldigt hög värme så att inte köttet innanför tillagas mer än nödvändigt.

Det går lika bra att tillaga på detta sätt i ett kök som ute på en grill, på en grill lägger man biffen i indirekt värme under den första tillagningen och flyttar den sedan direkt över riktigt varm glöd när den har rätt temperatur. Det är dock fortfarande viktigt att den får vila ett par minuter däremellan så att fibrerna hinner slappna av och köttet komma ner lite i temperatur.

GÖR SÅ HÄR:

Ta en bit högrev på ca 800-1000 gram.

Sätt en ugn på 120 grader, ta fram köttet och salta ytan, låt det komma upp till rumstemperatur (minst 30 minuter) och ställ sedan in det i en ugnssäker form, vänd någon gång under tiden om ugnsformen är kall så att inte undersidan blir mindre tillagad än översidan. Det tar minst 30 minuter för köttet att bli klart så ha lite tålamod och tänk på att det inte gör något om det hinner svalna lite innan det är dags att grilla det.

Ta ut köttet när det är 55° för medium rare, (61° för medium) och lägg det på en skärbräda eller liknande för att vila. Jag rekommenderar 55°!!

Sätt igång en stekplatta under tiden med en gjutjärnspanna (helst med grillränder) på full effekt, när den är riktigt varm (minst fem minuter men gärna tio eller mer) oljar man in köttbiten lätt och lägger sedan på den. Vänd när undersidan har blivit karamelliserad och låt den andra sidan även bli grillad. Vänd eventuellt två gånger till men låt den inte ligga på längre än nödvändigt så att inte insidan blir för varm. Salta eventuellt mer samt peppra med nymalen svartpeppar.

SÅ HIMLA GOTT!!!

Advertisements

3 thoughts on “

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s